Maandag 7 oktober zullen ongeveer 60 tweedejaarsleerlingen van het Kempenhorst College samen met leden van Gilde Sint Sebastiaan de kruisboog oppakken in het kader van “75 jaar bevrijding Oirschot”.

Deze dag zal de rol van de artillerie, vooral van het houwitserkanon besproken worden in samenhang met de locatie vanwaar de Basiliek Sint Petrus in brand is geschoten. Een beknopte geschiedenis van Oirschot in de Tweede Oorlog.

De van oorsprong middeleeuwse schuttersgilden dienden om de lokale bevolking en hun bezittingen te veilig te stellen. Zij deden dat desnoods gewapend. Tegenwoordig wordt het wapen, heel vaak de kruisboog, gehanteerd in schietwedstrijden. De leerlingen zullen na een demonstratie zelf met de kruisboog schieten.

In de gildetuin aan de Wintelresedijk 1A zullen tegelijkertijd doorlopend filmfragmenten te zien zijn van de bevrijding van Oirschot.

Vorig jaar was het Kempenhorstcollege ook  in de gildetuin van Sint Sebastiaan. Dat was goed bevallen. De samenwerking heeft dit jaar een vervolg gekregen in het kader van 75 jaar vrijheid Oirschot