Bij de uitreiking van het HWS 2019 kwam het idee op om via de nieuwsbrief van onze buren in de Dekanijstraat, Heemkundekring De Heerlijkheid, aandacht te geven aan de gildes van Oirschot. Als eerste aan ons gilde. In de onlangs uitgebrachte nieuwsbrief staat een interview met hoofdman Karel Smetsers en Wim van den Biggelaar. Verschillende onderwerpen zijn in het interview aangesneden, zoals de belangrijkste tradities, de bestuurlijke en organisatorische inrichting, het archief, ledensamenstelling en-ontwikkeling en natuurlijk roemruchte verhalen uit het verleden.
Een van die verhalen dateert uit 1951, de boerenovertrek van hoofdman Jan Peeters. Die had voor de verhuizing naar zijn ouderlijk huis in de Koestraat 3 karren volgeladen, waaronder een echte ‘malle Jan’. Die laatste werd gebruikt om de zware kluis uit huis te takelen die Peeters per se wilde meenemen naar zijn nieuwe woonplek. De kluis was loeizwaar en iedereen dacht: “Wat moet daar wel niet allemaal aan zilver van de Guld inzitten?” Maar later bleek dat de toenmalige hoofdman niet vies was van een grap en de kluis volgeladen had met basaltstenen!