Zo ook van de gildebroeders van St Sebastiaan. Alhoewel van de meeste misschien hoe het niet moet, maar van de aanwezige schutters leerden ze wel hoe te schieten op de wip met kruisboog. Zal dit de ervaring zijn die zo’n 60 leerlingen van het Kempenhorst College Oirschot 7 oktober hebben opgedaan in onder andere de gildetuin aan de Wintelresedijk? Toon van de Aa, voor deze gelegenheid aangesteld als hoofddocent, had in alle vroegte het schoolterrein piekfijn op orde gebracht: schutsbomen genummerd, geluidsinstallatie, schrijfgerei, koude en warme dranken, belegde broodjes, appels, lestafels, fotoapparatuur, lerarenkamer enz. Ojee ik vergeet nog iets. Namelijk de expositie aan de hand van de tijdlijn van de landing op de Normandische stranden(operatie Overlord) tot en met de bevrijding van Oirschot op 24 oktober 1944. Vergeten was dit eerlijk gezegd niet. Er zijn eigenlijk geen woorden voor zoals dit door hoofddocent Toon is uitgewerkt en in beeld is gebracht met foto’s, plattegronden en een leerzame video met animaties van de opmars van de geallieerden naar onze omgeving, zie https://youtu.be/il6TkZaXrd8. Bij aanvang van de schietlessen werden we aangenaam verrast door de komst van burgemeester mevrouw Keijzers-Verschelling, tevens eredeken van het gilde. Zij werd vergezeld door mevrouw Van der Heijden-Gompelman die als ambtenaar van de gemeente nauw betrokken is bij de activiteiten rond de herdenking van Oirschot 75 jaar bevrijd. Er was nog meer. Zo was het leger, het 42-ste panterinfanteriebataljon, aanwezig met een Fennek met bijbehorende wapens. Een Fennek is een verkenningsvoertuig. Hiervoor hadden de leerlingen veel belangstelling. Het zal inmiddels helder zijn dat het doel was om de leerlingen met woord, daad en spel iets mee te geven van de gebeurtenissen die een einde maakten aan de verschrikkingen van de Tweede wereldoorlog. Het in het programma opgenomen bezoek aan de tentoonstelling in de Vier Quartieren met sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog heeft zeker bijgedragen aan de beleving van de leerlingen van het Kempenhorst College.
Last but not least het schieten met de kruisboog. De praktijkles met 9 praktijkleraren onder de schutsboom leerde dat meisjes het vizier heel goed op het doel gericht kunnen houden. De aanwezige militairen beaamden dit desgevraagd. Sjors was de beste schutter van de meisjes en Jodey bleek de beste van de jongens. Beide leerlingen ontvingen uit handen van de hoofddocent een certificaat en applaus van iedereen. Voor de foto’s van deze dag, dient men in te loggen.