De Oirschotse gemeenschap heeft de medewerkers van ambulancedienst, politie en de brandweer uit de regio een welverdiend hart onder de riem gestoken met de manifestatie “Doeslief Oirschot”. Dit gebeurde op zaterdag 26 oktober 2019 op de Markt in Oirschot. Gilde Sebastiaan nam hiertoe het initiatief. Samen met Gilde Sint Joris, Rederijkersgilde St. Katrien, fanfare Concordia Spoordonk en het gemeentebestuur werd het een bijzondere en prachtige manifestatie. Ook de weergoden begrepen het en zette onze hulpverleners in een verwarmende zonnetje.
Even voor 15.00 uur kwamen de beide gilden voorafgegaan door de fanfare in optocht aan op de markt. De daar opgestelde medewerkers van politie, brandweer , ambulancedienst, genodigden en het aanwezige publiek zagen een gemeend gebaar van waardering, van erkenning van en dank aan de professionele en vrijwillige medewerkers van hulpdiensten die de Oirschotse gemeenschap mee “beschutten”.
Hoofdman Karel Smetsers van St. Sebastiaan herinnerde in zijn openingswoord aan het verband tussen gilden en de hulpverleners van nu: “In de middeleeuwen werden schuttersgilden opgericht om de lokale bevolking te ‘beschutten’. Taken die we ondertussen (ook alweer lang geleden) in handen legden van professionele hulpdiensten. De gilden Sint Sebastiaan en St. Joris voelen vanuit die historie een band met de hulpdiensten en geven aan dit gevoel uiting met deze manifestatie.”
De uitgedeelde petten en de hoeden van de gildebroeders werden onder applaus voor de hulpverleners afgenomen. Direct gevolgd door de commando’s van hoofdman Toine van Hout van St. Joris waarmee een vlekkenloze vendelgroet onder begeleiding van tamboers en bazuinblazers werd gestart voor de hulpverleners.
Politiefunctionarissen brachten gesteund door de andere geüniformeerde hulpverleners een saluut uit als dank voor de wijze waarop zij werden geëerd en waarmee de band met de burgers van Oirschot werd onderstreept.
Het woord was vervolgens aan Elle van Zelst die vanuit Rederijkersgilde St. Katrien een door haar voor deze manifestatie gemaakt gedicht  voordroeg.
Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling sprak de medewerkers van de ambulance, politie en de brandweer met warme woorden toe en droeg eveneens een gedicht, geschreven door de Brabantse dichteres Merel Morre, voor.
De manifestatie “Doeslief Oirschot” eindigde met het ten gehore brengen van “Brabant” van Guus Meeuwis door Concordia Spoordonk. De vendeliers van St. Joris zwaaiden spontaan hun gildevendels en het publiek liet blijken de tekst van het lied te kennen.
Het was een topdag voor Oirschot voor iedereen. Een dag die nog niet ten einde was.; immers het was die dag Haloween.
Rest ons degenen te bedanken die “Doeslief Oirschot”mede mogelijk hebben gemaakt: Gemeente Oirschot, Schildersbedrijf Hems, Smetsers Groen Onderhoud en Toon Capel Tekst & Advies