Normaal staat het in het Thyssen-Bornemisza in Madrid. Nu in het Rijksmuseum in Amsterdam als deel van de tentoonstelling ‘Caravaggio-Bernini. Barok in Rome’. Tot en met 7 juni a.s. kun je het daar zien, het beeld dat architect en beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini op 19-jarige leeftijd maakte van onze patroonheilige Sint Sebastiaan.
Dit beroemde beeld heeft model gestaan voor velen anderen, zoals enkele beelden van Sebastiaan in ons archief.
De schilder Caravaggio en de architect tevens beeldhouwer Bernini zijn exponenten van de Barok. Die stroming ontstond na een imagowijziging van de katholieke kerk. Tijdens het concilie van Trente was eind zestiende eeuw besloten dat zielenroerselen die te maken hadden met het geloof, duidelijker zichtbaar moesten worden gemaakt. Mensen moesten in het openbaar hun emoties tonen door bijvoorbeeld en masse te gaan huilen en jammeren, ook kunstenaars legden in hun werk de nadruk op de emoties. Dit laatste is zeker te zien in het beeld van Sebastiaan van Bernini; zie de foto.