“Bier verzacht, wanneer het met mate wordt gedronken, het gemoed, maakt de geest vrolijk en verbetert de gezondheid.” Dit zou Thomas Jefferson, 3e Amerikaanse president, ca. 1780, hebben gezegd. Dit lezend dacht ik: hij zou een gildebroeder kunnen zijn, die zijn medebroeders een hart onder de riem steekt in deze coronatijd.
Dit citaat is terug te vinden in het online geschiedenismagazine “Historiek”, waarin kort geleden een artikel is geplaatst over bier – ook wel bekend als de goudgele rakker, opgewonden appelsap, natte klets, of Spa Goud.
Een andere citaat daaruit luidt: “Wie bier drinkt, valt snel in slaap. Wie lang slaapt, zondigt niet en wie niet zondigt komt in de hemel. Laten we dus bier drinken.” Deze wordt toegeschreven aan Maarten Luther. Hij zou dit gezegd hebben rond 1520. Dus 11 jaar voor de oudst bekende caert van ons gilde. Hier is met een beetje fantasie iets moois van te maken.
Voor het volledige, interessante artikel: Geschiedenis van bier en pils