Enkele jeugdige gildeleden (dat is in dit geval onder de 47 en dat is jeugdig, gezien de gemiddelde leeftijd van ruim 65 jaar) vonden dat onze gildeleden elkaar toch weer eens moesten zien in deze coronatijd. Dus organiseerden zij een kienavond op zaterdag 30 mei 2020. Niet in een bedompt zaaltje, maar gewoon ieder vanuit zijn eigen huis. Digitaal verbonden door de app Zoom. De bingokaarten kregen we van tevoren thuis bezorgd, de ‘buitendurpse’ leden per e-mail toegestuurd.

We speelden twee ronden bingo, met tussendoor een fotoquiz en het oeroude spel ‘Hoedje op, hoedje af’. Ruim 30 van de 46 leden gaven zich op en hun partners deden, meestal goed hoorbaar en niet op de achtergrond, ook mee.

En daar zaten we dan, sommigen al ver voor 20.00 uur: gespannen of alle digitale frutsels wel werkten, of we wel in de ‘wachtkamer’ van Zoom terechtkwamen, of we toegelaten werden door degene die ons had uitgenodigd, turend naar onze mobiel of laptop of computer, al dan niet verbonden met een groot Tv-scherm. En natuurlijk onze gilde-zangbundels en hoge hoed en eten en drinken op tafel, want het ging gebeuren. Rond 20.00 uur zette quizmaster Toon Capel ons van de wachtkamer in de magische carrousel, waarin we meestal maximaal 15 gildebroeders en de quizmaster-room zagen. Maar door doorklikken kwam je ook in het scherm van de volgende 16 broeders. Na enige technische zaken te hebben opgelost, ging de eerste ronde van start. Bij allen stond de microfoon aan. Daardoor hoorden we de quizmaster soms maar net. Gelukkig greep de organisatie in en sloot alle microfoons van de deelnemers af (kon dat tijdens een ledenbijeenkomst ook maar).

Eerste ronde
De winnaar in de eerste ronde van de serie 1 rijtje horizontaal werd Piet van den Biggelaar. En je houdt het niet voor mogelijk: dezelfde Piet won ook de serie 2 rijtjes horizontaal. Dus de koerier, die net terug was op het bingo-hoofdkwartier, kon weer terug om de prijs horend bij 2 rijtjes horizontaal bij Piet te bezorgen. Toen verder voor een volle bingokaart. Die bingo was voor Martijn van Nunen en ook die prijs werd binnen de kortste keren daar bezorgd.

Tussendoor was er de fotoquiz. Hierbij toonde men ons close-ups van onderdelen van markante onderwerpen uit de Gildewijk in Oirschot, zoals het monument van de vier Oirschotse gilden. Winnaar van de fotoronde werd Guido Sanders.
Toen het spelletje ‘Hoedje op, hoedje af’. Quizmaster Dirk van Kollenburg stelde een vraag en gaf twee mogelijke antwoorden: eentje goed en eentje fout. Te beantwoorden met onze hoge hoed of baret uit het vol ornaat. De vragen gingen bijna allemaal over het afgelopen gildejaar. Zoals het aantal activiteiten in onze gildetuin in 2019 (10), de leeftijd van onze beschermheer prins Simon van Westerlo (38), hoeveel leden begonnen aan de wedstrijd kermisschieten etc. etc. Winnaar van dit spel werd Arie Adriaans. Ook hier weer een prijsje dat ter ondersteuning uitsluitend bij lokale ondernemers was ingekocht.

Tweede ronde en afkampen
Daarna ronde twee van de bingo. Eén rijtje verticaal (Piet Machielsen), toen twee rijtjes verticaal (rentmeester Dirk Hagemeijer) en daarna voor een volle kaart (Rick Speekenbrink).
Uiteraard moest er worden afgekampt tussen de winnaar van ronde één en ronde twee. Dat ging door middel van een benaderingsvraag: hoever komen de pijlen van schutters Rogier en Toon bij elkaar opgeteld, gemeten in meters vanaf de Keizersboom, beiden in hoek van 45 graden hun kruisboog afvurend. Daar hoorde een ludiek toelichtend filmpje bij, wat je hier terug kunt kijken: https://youtu.be/yA-pLYaSWbo.
De uiteindelijke winnaar en daarmee KienKoning 2020 werd Rick Speekenbrink, ook al de Burger Kermisschutter 2019 maar inmiddels geïnstalleerd als volwaardig lid van ons gilde.
Het ‘samenzijn’ duurde uiteindelijk tot omstreeks 23.15 uur, maar het was heel gezellig, soms wat chaotisch (zoals al voorspeld door de organisatie) maar een uitstekend initiatief. Zo hebben we elkaar toch weer eens allemaal gezien, op veilige afstand. Organisatoren: hartelijk dank. En allen: blijf gezond!

Theo Cruijff