Een paar weken geleden, op zaterdag 22 augustus 2020, kwam een bijzonder gezelschap genieten van een schietclinic in onze gildetuin.
Broeders van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven uit Berkel-Enschot. Ook bekend van La Trappe, een bier dat zij sinds 1884 brouwen. Het contact hierover kwam via via tot stand.
Het gezelschap bestond uit 9 broeders: 7 man kwamen met 2 auto’s en 2 man kwam op de fiets (qua transport lijkt het wel of wij naar een gildefeest gingen; enkel fietsend en de meesten met auto, zij het dat wij meestal niet carpoolen).
Broeder Bernardus, vader abt, was er bij, evenals de prior, broeder Isaac, en de subprior, broeder Wigbert.
Een paar broeders waren in het klooster achtergebleven. En die hadden later natuurlijk spijt. Wij hadden voor koffie en worstenbroodjes gezorgd.

Gildebroeder Wim van den Biggelaar heette de groep welkom, vertelde over het gilde en onder andere over de gedenkstenen van barones Sweerts de Landas, die in onze schuilruimte zijn ingemetseld in de muren.
Gildebroeder Toon van der Aa liet daarna een kruisboog zien, legde uit dat zo’n boog onder de wapenwet valt, gaf instructies over de werking en wees uitdrukkelijk op de veiligheidsrisico’s.
Nadat een regenbuitje was afgewacht, ging het gezelschap de schietweide op.
Toon deed één schot voor en gelukkig schoot hij raak. De broeders schoten daarna in willekeurige volgorde. Een voor een werden ze onder de schutsboom geroepen. Iedere broeder schoot drie pijlen achter elkaar. Er zat talent tussen.
Een schutter, broeder Wiro, schoot 3x raak alsof het niks voorstelde…. heel knap.
Broeder Max wist tweemaal raak te schieten. Vier broeders konden niets raken en drie wisten één treffer te laten noteren, waaronder vader abt.

Goud en zilver waren nu bekend. Maar er moest nog gekampt worden voor brons.
Schot voor schot zouden ze met zijn drieën uit gaan maken wie op plaats drie eindigde. De spanning steeg. Vader abt had de zenuwen het best in bedwang en won de kamp.
We sloten af met een nabuurt in de schuilruimte en een frisdrankje.
Wim en Toon werden door iedereen uitvoerig bedankt voor een fijne middag. Tot slot kregen ze van vader abt, heel toepasselijk, ieder een grote fles LaTrappe Dubbel cadeau. Daarna keerde de sereniteit, waaraan de broeders van  de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven gewend zijn en aan hechten, terug over de gildetuin.
De foto’s  zijn  die middag gemaakt door broeder Wigbert.

Meer weten over de abdij, klik op:   Koningshoeven