In coronatijd is alles anders, zelfs bij een traditioneel gilde. Toch schoot Dirk van Kollenburg zich dinsdag 29 september 2020 koning van gilde Sint Sebastiaan uit Oirschot.

Dit artikel is met enkele aanpassingen geschreven door Margot Kuijpers voor het Eindhovens Dagblad. Plaatsing op deze website gebeurt met toestemming. 

Volgens de traditie is het in even jaren tijdens Oirschot kermis koningschieten bij het gilde. Door het coronavirus was het de vraag of dat wel doorgang kon vinden. Na wikken en wegen besloot het gilde geen afbreuk te doen aan deze traditie. Het moest wel coronaproof, volgens de RIVM-regels en zonder publiek. Op het terrein mocht men niet wisselen van kruisboog en ieder moest z’n eigen pijlen oprapen. Daar hamerde hoofdman Karel Smetsers gistermiddag nog even streng op.

Nieuwe koning

De nieuwe koning Dirk van Kollenburg glunderde even na half vijf van oor tot oor. ,,Ik had het niet verwacht, maar toch gedaan.” Juist hij zorgde, samen met de andere jongere gildebroeders, voor samenhang tussen de leden afgelopen maanden. Want terwijl het gildeseizoen normaal een lente- en zomerhappening is, met gildefeesten, wedstrijden en vooral broederschap, moest ook bij dit gilde het slot erop.

Hilarisch

Kersverse koning Van Kollenburg was één van de organisatoren van de quiz afgelopen mei. ,,Het was hilarisch, we hebben hard gelachen. We wilden om 20.00 uur beginnen, maar dat werd natuurlijk later. We zagen veel plafonds en muren, de camera stond niet altijd goed afgesteld. En het geluid hebben we maar gauw op stil gezet, iedereen praatte door elkaar. Maar het was geweldig om elkaar digitaal te zien.”
Paul de Wert (75) en Arie Adriaans (72) deden mee aan de digitale quiz. De Wert: ,,Hartstikke gezellig was dat, gemoedelijk zo onder elkaar. Het was ook iets nieuws voor ons. Moeite met de computer had ik niet, ik heb altijd met computers gewerkt.”
Ook voor Adriaans was de quiz goed te volgen. ,,Onze gildehoed moest op bij een Ja-antwoord, en af bij een Nee-antwoord. We kregen foto’s te zien met de vraag waar die genomen was. Ik won een prijs, die werd twintig minuten later thuisbezorgd.”

Hoofdrol

De jongeren speelden een hoofdrol deze dinsdagmiddag. Want behalve een jonge koning werden er ook gerenoveerde trommen gepresenteerd, gedoneerd door de jongeren, evenals de door Toon Capel voor deze  gelegenheid gecomponeerde mars ‘De caert van 1531’. Tradities en vernieuwing, ook in coronatijd of juist in coronatijd.