De langste nacht van de spreekwoordelijke donkere dagen is kort voor Kerstmis, op  21 december. We zijn dan al een eind op weg van ‘Zie de maan schijnt ……’ naar ‘Stille nacht……’. Twee oude, hierbij passende liedjes. Dat betekent ook dat we op het punt staan om een jaar af te sluiten en een nieuwe te beginnen. Een gebruikelijk moment om achterom én vooruit te kijken.
Is het mogelijk om het jaar 2020 dat we uit gaan, kort samen te vatten? Voor ons gilde wel, denk ik.
Er was in 2020 nauwelijks ruimte voor onze tradities, gebruiken en rituelen. De oorzaak is genoegzaam bekend. Het ‘dagboek’ dat de rentmeester bijhoudt, zal vermoedelijk korter zijn dan in voorgaande jaren. Maar heeft het de kern van ons gilde, de broederschap, diep geraakt?
Nee, is mijn stellige overtuiging. Mijn indruk is dat we de waarde van onze broederschap, ons gilde sterker zijn gaan beleven. Je zag dit bij het koningschieten dat gelukkig wel plaats kon vinden. Die beleving was bijzonder, was intens en getuigde van ware broederschap. Het initiatief van de ‘jongeren onder ons tot en de ervaring van vooral de ‘ouderen’ onder ons met het digitale fenomeen  ‘koningskienen’, getuigde daar ook van. Dat zelfde geldt voor de verhalen uit het ‘Sebastiaans broednest’ die zijn verschenen.
In het ‘Eindhovens Dagblad’ stond onlangs een artikel over “Overleeft gilde corona”. Ja dus.
In elk geval gilde Sint Sebastiaan Oirschot, dat weet ik zeker.

Aan allen die dit lezen: maak er, ondanks de beperkingen die gelden, een gezellige, gedenkwaardige Kerst en jaarwisseling van. En bedenk dat  de dagen na 21 december alweer langer worden en dat 2021 opnieuw een jaar van broederschap wordt.

Tot slot: in 2020 zijn 43 nieuwsberichten geplaatst op deze site.