Sint Sebastiaan is beschermheilige van (boog)schutters. Ons gilde is naar hem vernoemd; hij is onze naamsheilige.
Zijn naamdag is 20 januari, de dag waarop hij stierf in 288 na Christus.
Op de zaterdag het dichtst bij 20 januari vieren we zijn naamdag en hebben we tegelijkertijd de jaarlijkse teerdag.
Teerdag is een oud gebruik dat stamt nog uit de tijd dat gilden een keer per jaar de pot verteerden.
Oorspronkelijk is het een feest waarop leden een maaltijd krijgen op kosten van de kas, gevuld door boetes en andere opbrengsten. De teerdag is voor een gilde belangrijk; het is echt feest.
De opzet van de teerdag, die al vroeg, zo rond 08.15 uur begint en doorloopt tot in de late uurtjes, heeft veelĀ  oorspronkelijke elementen behouden. Tot nu.
De golf coronavirus beukt dit jaar, 2021, een eerste bres in onze eeuwenoude tradities. Dit jaar de teerdag niet met alle broeders samen feestelijk doorbrengen. Niet kletsen, grappen, grollen en kaarten met elkaar. Niet ten overstaan van alle broeders jubilarissen huldigen, niet samen eten en het glas heffen. Niets van dat alles? Gaat zaterdag 16 januari 2021stillekes over in zondag 17 januari? Nee dat verdorie niet. Het wordt niet zoals het altijd was. Nee dat zou onverantwoord zijn. Maar eten zullen we. Een gang naar ons gildehuis De Beurs staat daar garant voor.
2020 was een jaar dat maar niet beter wilde worden door het coronavirus, beangstigend en oersaai tegelijk en niet eens seksueel overdraagbaar. Voor 2021 is mijn wens dat het volgende opgaat voor het virus:
elk verschijnen is eenmalig en elk verdwijnen definitief
Smakelijk eten zaterdag!