Verwend, beschermd opgevoed, willen te veel en te snel. Dat cliché over de zogenoemde generatie Y (geboren tussen 1980-1995), ook wel millennials genaamd,  vergeet maar. Ze hebben ambities, willen authentiek, creatief zijn, willen leren en hebben als iedereen behoefte aan zekerheid. Een onlangs voltooide renovatie van een in verval geraakt  bedrijfspand in Helmond toont de onjuistheid van de negatieve etiketten op deze generatie jongeren.
Hoezo? “Symbolen van Brabantse schuttersgilden zijn de inspiratiebron voor de binnenzijde van het gebouw dat herboren is als Het Atelier”, aldus Guy Verbeek (van What a Guy), een van de bij het project betrokken creatieve professionals. Naast hem maakte René Vullings (van Studio Maatwerk) deel uit van het ontwerpteam. René is geboren en getogen in Oirschot. Hij bedacht en realiseerde met vrienden de Brabantse vlag op de theaterwagens die jarenlang het middelpunt waren van de oranjemarkt ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van ons Staatshoofd in Oirschot.  Bovendien was René een van de jongeren, die  enkele jaren geleden deelnamen aan een rondetafelgesprek binnen ons gilde over vragen als:  hoe kijken jongeren naar ons, zijn jongeren te interesseren in het gilde en zo ja, wanneer en hoe.  Hij en Guy  Verbeek vormden met nog 2 jonge ontwerpers het team dat voor ‘Hal2’ het interieur niet alleen ontwierp, maar ook de uitvoering letterlijk ter hand namen.
De wanden in het gebouw zijn beschilderd met abstracties waarvan de inspiratiebron de veelkleurige vaandels van Brabantse gilden zijn.  “Het onderscheid tussen de verschillende gilden in vorm en kleur wat sterk zichtbaar is in hun vaandels, is iets wat visueel erg kenmerkend is voor gilden, een wezenlijk stuk immaterieel cultureel Brabants erfgoed”.  Een prachtige basis voor een creatieve invulling van het interieur voor een Brabants bedrijf.

De vraag of jongeren ons nog zien staan, is hiermee met een ‘ja’ beantwoord. Nu zijn wij weer aan zet!!!

Voor meer info over het project in Helmond, kun je naar de volgende websites gaan:

Het Atelier wayfinding

PROJECTS