Na lange tijd van ‘rustig aandoen ‘, gedwongen door het coronavirus, bruiste het de afgelopen dagen binnen het gildeleven van de vier Oirschotse gilden als vanouds. Zaterdag 25 september streden schutters van de gilden om het gemeente- en het heemkundewisselschild in de tuin van St. Barbara (voor uitslag ga naar: www.sebastiaansgilde.nl/gilden-onderling/). Twee dagen later schoten in dezelfde tuin vader en zoon Fonken respectievelijk keizer en koning van hun gilde; vermoedelijk een unieke situatie in gildeland.

Kermisschutter
Daags daarna, bij schitterend herfstweer en onder veel belangstelling,  kampten schutters van ons gilde in eigen tuin om het kermisschutterschap.
Maar voordat de eerste pijl mocht worden afgevuurd, maakte competitieleider Toon van der Aa de winnaar van de sebastiaansladder bekend.
Op de hoogste trede eindigde koningsdeken Rogier Willems. Hij mag de komende 12 maanden de keizer-Cees-van-Rijen-wisselspeld op het rechtervoorpand van zijn jacquet dragen. Toon Capel had het hoogste gemiddelde van geschoten series. Hij wordt daarmee drager van het ‘Janus-van-der-Vleuten-wisselschild’.
Voor Toon Capel hield het daarmee niet op. Hij wist later op de dag het laatste kleine stukje van de vogel af te schieten en mag zich nu twee jaar lang kermisschutter noemen. Om zijn nek werd voor de tweede keer deze dag een fraai zilveren schild gehangen.
Wat het Kermisschieten 2021 glashelder heeft gemaakt, is dat een nieuwe, jonge generatie talentvolle schutters is opgestaan om tradities van schuttersgilde Sint Sebastiaan Oirschot in ere te houden.  Fantastisch mannen.