Vandaag, 6 december 2021, hebben we twee bomen geplant in onze gildetuin. Een es, als vervanging van de es, die eruit ziet als een treurwilg waar je geen cent meer voor zou willen geven, die we aan Toon Berben hebben geschonken. En een Theo Cruijff-boom. Uhhh, een moeraseik (Quercus palustris). Geschonken aan het gilde door Nita en Theo, ter gelegenheid van het 25 jaar lidmaatschap van Theo van ons gilde in 2022.

De moeraseik is een eenhuizige boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Op de boom komen mannelijke en vrouwelijke bloemen apart voor. De boom is ongeschikt voor kalkrijke gronden en in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden is de boom minder geschikt voor natte, moerasachtige gronden. De bladeren hebben een opvallend dieprode herfstkleur.

De boom groeit matig snel, wordt in Nederland tot 20 m hoog en heeft een kegelvormige kroon. De horizontaal geplaatste takken hebben korte, scherpe twijgen. Op latere leeftijd buigen de onderste takken door. De moeraseik heeft smalle diep ingesneden bladeren met aan elke zijde twee tot vier lobben. Het blad is 7 tot 10 cm lang, heeft een 2 tot 5 cm lange bladsteel en een wigvormige voet. De boom loopt in het voorjaar uit met rode scheuten, die na een maand verkleuren naar donkergroen. Latere nieuwe scheuten in juli hebben ook een rode kleur. De bloemen verschijnen tegelijk met het blad. Mannelijke bloemen zitten in katjes, die zich ontwikkelen uit knoppen in de bladoksels van het voorgaande jaar. De vrouwelijke bloemen zitten op korte steeltjes in de oksels van de uitlopende bladeren.

Op vijftien- tot twintigjarige leeftijd gaat de boom eikels dragen. De 13 mm grote eikel is een enkele dopvrucht, waarvan de vruchtwand verhout is en die twee jaar nodig heeft om te rijpen. De eikels vallen van september tot december. Pas na een koude periode kunnen de eikels kiemen.

Oh ja, er is nog ruimte genoeg volgens onze hoofdman Karel Smetsers voor nog wat bomen ….