In 2019 vierden we voor het laatst een teerdag.  Dit jaar gaat het er weer van komen. Niet volgens traditie, op of rond 20 januari, maar op zaterdag 30 april. De teerdag is volgens de Caert,  het moment van installatie van nieuwe leden. Dit keer wordt dat een bijzonder, een historisch moment. Daarover zo meer.

Vervang  het hoofddeksel in de titel door een ander hoofddeksel. En je komt uit bij de slogan van de briljante wervingscampagne van de politie uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Ruim 40 jaar daarna heeft deze campagne nog waarde. In ieder geval voor ons. Ook daarover zo meer.

Maar liefst 4 nieuwe leden staan op de lijst van de hoofdman om te installeren. Dit aantal is weliswaar niet uniek, maar toch, allejaars is het niet. We moeten terug naar 1980. In dat jaar mochten we ook 4 nieuwe broeders verwelkomen.

Als eerste op de lijst staat Jan-Willem van de Noort , als tweede Peter van Heesch, gevolgd door Conny van Dommelen en als vierde Adwin Mols.

Onderzoek toont aan dat we snel zeggen dat iets historisch belang heeft. Maar met de installatie van Conny durf ik te stellen dat dit van historisch belang is voor onze guld. Voor het eerst in het bijna 500-jarig bestaan is een dame lid geworden. Dit feit zal in de analen van het gilde een bijzondere plaats innemen. Dat durf ik te voorspellen. De toekomst zal uitwijzen of de voorspelling, dat dit moment echt historische betekenis heeft, klopt.

Politiemannen en -vrouwen leren tijdens hun opleiding dat 250 jaar en langer geleden:
Het handhaven van de openbare orde werd gedaan door  schutterijen en de nachtwacht. De eersten waren gewapende burgers die bij oproer konden worden opgeroepen en als het nodig was met geweld de orde herstellen.”  Klik voor het volledige verhaal op:  politieacademie.
Adwin heeft tijdens zijn opleiding goed opgelet tijdens deze les. Misschien is toen zijn interesse voor het verleden en voor tradities geboren. Hij wordt 30 april als vierde op de lijst geïnstalleerd.

 

 

Vier verschillende mensen, vier broeders en elk van past de hoed behorend bij het vol ornaat.