Vandaag kwam ik een artikel tegen over ‘dorpsfilms’. Wat blijkt, tussen 1948 en 1970 heeft ene Johan Adolfs honderden Brabantse dorpen op 8mm-film vastgelegd. Deze films staan bekend als ‘adolfsfilms’. Ze werden dikwijls gemaakt in samenwerking met lokale clubs, partijen, die er ook voor betaalden.
Tijdens de opnames in de zomer kwamen veel dorpsgenoten in beeld. De dorpsfilms werden in de winter vertoond. Velen kochten een kaartje om een avondje naar zichzelf en de buren te kijken. Oirschot is een van de dorpen waar opnames zijn gemaakt . Deze opnames dateren uit in 1962. De dorpsfilm “Oirschot” bestaat uit 2 delen.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een groot aantal van deze dorpsfilms gedigitaliseerd, waaronder die van Oirschot.

Waarom dit bericht op onze site, is misschien een vraag die opkomt?

Omdat als gildebroeders bij elkaar zijn, het altijd wel een tijd over het verleden gaat, over mensen uit dat verleden. Voor hen zijn deze opnames ongetwijfeld een feest van herkenning en dragen ze bij aan goeie buurt. De tweede reden is, omdat Oirschotse gilden in beeld komen met een heuse standaardruiter; voorwaar geen alledaags gezicht. Maar wie weet.

Veel kijk en buurtplezier. Klik op:

https://brabantinbeelden.nl/verhalen/dorpsfilm-oirschot-1962