Broeders, burgers, boeren en buitenlui,

Hallo, hallo.
We hebben een nieuwe koning. Vanaf nu tot met 2024 presenteert Toon Capel Gilde Sint Sebastiaan als koning. Hij vervult als hoofd van onze schutters, het belangrijkste ambt binnen schuttersgilden.

’s Morgens, bij het uithalen van hoofdman, keizer en (nu oud)koning hebben we veel zegeningen van boven over ons heen gekregen. Gelukkig werden de sluisdeuren op tijd gesloten, zodat we droog onder de schutsboom de pijl konden richten op het plaatje. Dit gebeurde met medewerking van enkele genodigden, waaronder burgemeester Keijzers-Verschelling, pastoor Spijkers, de koning van ons zustergilde uit Westerloo. Beschermheer Prins De Merode hield toezicht dit ‘vrijen’ van de schutsboom.

Dat koning een gewilde titel is, bleek gisteren, 27 september,  op kermisdinsdag. ’s Middags gingen veertien broeders, gewapend met de kruisboog, de  kamp met elkaar aan.
Na vier series van telkens drie schoten stelde de keizer vast dat Harrie van Zelst en Toon Capel met elf van de twaalf schoten doel hadden getroffen. De beslissende kamp tussen deze twee broeders werd na twee schoten beslist. Harrie miste een keer en Toon liet die kans niet liggen. Onbeweeglijk stond hij onder de schutsboom en trof wel met zijn tweede schot doel.

Hoort, hoort! Zeg het voort!