Onlangs mochten wij vrijwilligers met partners van de buurtbus ontvangen voor een schietclinic, zo’n 30-tal. Een van hen, Adrie Liebrand, schreef het volgende stukje naar aanleiding daarvan. Dit stukje is ook gepubliceerd in het Weekjournaal. Een fijn compliment en een mooie promotie van onze schietclinics.

________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 20 mei hadden de vrijwilligers en de partners van  buurtbus Spoordonk hun uitstapje.

Ons  mooie dorp Oirschot en haar geschiedenis was het middelpunt van deze dag. De nadruk lag in het testen van de kennis van de historische gebouwen die Oirschot telt en haar samenleving. Dit werd gedaan door een fotospeurtocht  van Visit Oirschot  en later een bezoek aan schuttersgilde Sint Sebastiaan, die volgens de Caert (de statuten ) als sinds 1531 bestaat. (Om goed te laten binnenkomen: onze Sint Pieter Basiliek, zoals we die nu kennen kwam pas in 1515 gereed.)

Na afloop en een hapje en een drankje in een van de Oirschotse horecagelegenheden togen de 30 vrijwilligers naar ’s Heerenvijver,  waar ze in de gildetuin van St.. Sebastiaan hartelijk ontvangen werden door  o.a.  keizer Cees van Rijen, koning Toon Capel en nog een aantal gildebroeders. De vrijwilligers kregen een mooie uitleg over  de geschiedenis van Sint Sebastiaan en over de betekenis van het gilde in deze tijd. Hierna, alles onder een stralende zon en het genot van  een hapje en een drankje, werden de fijne kneepjes van het schieten  met kruisboog op wip geleerd. Wie wilde, kon meedoen met het schieten.

Na de schifting in de  voorrondes, alles goed bijgehouden door Keizer Cees, kwam de grote finale! Er moest gestreden worden voor het podium. Eerst voor de 3de plek. Na het afkampen ( ook dames) bleek Wim Heijne de winnaar. Hierna volgde de spannende  strijd voor de 1ste plek.

Na een spannende strijd was Henk van Rooy de winnaar en was Rinus van Roy  een tevreden en blije 2de. Hierna werd de 2 Sporringse  gevraagd of ze zich niet aan wilde melden bij Sint Sebastiaan? Zij dachten meer aan een eigen guld in  Spoordonk, die zou dan de Merode  kunnen gaan gaan heten!

Het was een mooie dag en een aanrader voor verenigingen om een te informeren bij het gilde  om wat de mogelijkheden zijn dit bij het gilde te organiseren.

Hierna gingen allen gildebroeders en vrijwilligers van de buurtbus, voldaan  ieder weer hun eigen weg. Gildebroeders van Sint Sebastiaan bedankt!