16 september, 17.00 uur, de vierde en beslissende  wedstrijd tussen vier Oirschotse gilden begint. Anderhalf uur later zijn de winnaars 2023 bekend. Gilde Sint Joris neemt het gemeentewisselschild mee naar huis en Broederschap Onser Lieve Vrouwe het heemkundewisselschild.  Aan de competitie om de twee wisselschilden nemen vier gilden deel, die verdeeld over vier wedstrijddagen, de strijd beslissen. Voor het heemkundewisselschild 2023 zijn achttien teams van twee schutters aangetreden. Voor het gemeentewisselschild 2023 vier teams van vier personen.

Het begon zo mooi. De zon liet zich zien en de wind had rust genomen. Helaas sloeg het weer om en werden we overgoten door hemelswater. Dit had tot gevolg dat niet alles kon worden afgewerkt. Want behalve om de twee wisselschilden wordt ook gestreden om ‘kampioen van Oirschot’. Door de regen en de invallende duisternis is dit onderdeel uitgesteld.

Gemeentewisselschild
Met twee punten verschil hield gilde Sint Joris de naaste concurrent om het gemeentewisselschild, gilde Sint Sebastiaan, achter zich. Derde werd Broederschap Onser liever Vrouwe en vierde, gilde Sancta Barbara.
Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling overhandigde het prachtige zilveren schild aan het winnende team waarvan Sjef Vingerhoeds de beste schutters is gebleken. De burgemeester bevestigde daarom de daarbij horende speld op zijn revers.

Heemkundewisselschild
Ook voor dit schild was het verschil tussen nummer een en nummer twee niet groot. Met drie punten meer kaapte Broederschap Onser liever Vrouwe het heemkundewisselschild weg voor gilde Sint Joris. Derde werd gilde Sint Sebastiaan, gevold door gilde Sancta Barbara. Ad Aarts is de beste schutter van het winnende team.
Uit handen van de voorzitter van heemkundekring ‘De heerlijkheid Oirschot’, Anton Neggers, ontving het winnende team het wisselschild.  Bij de uitreiking wees hij erop dat het gloednieuw is. Het vorige schild blijft namelijk in bezit van Sint Joris, omdat zij in de afgelopen jaren het schild vijf maal wisten te winnen.