Getooid in onze mooie, nieuwe wedstrijdtenues, togen we op zondag 9 juni met maar liefst twee viertallen én een reserveschutter naar Westelbeers voor de jaarlijkse verschieting tussen de 10 gilden uit Oirschot, de Beerzen, Diessen en Moergestel: de Verbroedering. De weersomstandigheden waren geweldig en voor de schutters en het publiek perfect, want de zon scheen volop in de prachtig onderhouden gildetuin van het Sint Sebastiaansgilde Westelbeers. En hoewel de wind vlagerig was, hadden de schutters daar weinig hinder van. Alle ingrediënten voor een goed resultaat waren aanwezig. Vol goede moed begonnen we aan onze series.

Materiaalpech

Bij de Verbroedering schiet je in viertallen om het verbroederingswisselschild (5 pijlen per schutter) en het Geert Nouwens wisselschild (3 pijlen per schutter). Ook schiet je 12 pijlen voor personeel, om de prijs van de kampioen van de dag. Je totale serie bestaat dus uit 20 pijlen. De eerste scores waren veelbelovend, want Conny en Jos noteerden respectievelijk 18 en 16 rake treffers. Ook onze hoofdman en Jan ‘puntje pijl’ van Zelst scoorden met 16 en 15 heel goed. Pech was er voor oud-koning Hans van Kollenburg. Na een paar rare missers bleek waarom het niet lukte: zijn meet sprong kapot. Harrie tobte met een kapotte diopter, wisselde van boog, maar wist zijn ritme niet meer te pakken. Slechts 5 treffers vielen zijn deel.

KeKo-schild

Om 12 uur stipt sloten onze keizer (Ke) en onze koning (Ko) aan bij hun collega’s om te strijden om het KeKo-schild. Hiervoor moesten ze een gipsen vogel neerhalen. De vogel was gebouwd op 80 schoten, maar pas na het 145e rake schot gaf de vogel zich gewonnen. Keizer Ed de Laat (d’n rietdekker) van het Sint Jorisgilde Diessen was de gelukkige beul. Opvallend: zijn koning Paul van Berkel gaf voor het derde jaar op rij de assist.

Onze koning geeft de vogel een goeie opdoffer

Kampen, koning!

Over het algemeen werd er door de zo’n 60 schutters behoorlijk wat gemist. Vooral in de personeelsseries. En hoewel ons eerste viertal (ook beide Toonen schoten behoorlijk wat raak met 18 en 16 treffers) erbij leek te zitten, lieten de andere gilden opvallend weinig liggen bij de wisselschilden. Zodoende maakten we daar dit jaar geen enkele kans. Beide schilden gingen mee naar Moergestel, specifiek naar onze vrienden van Sint Joris. Onze koning wist als een van de weinigen deze dag zijn serie van 12 wél vol te schieten. Dat betekende kampen! Slechts 7 schutters mochten aan de kamp verschijnen. Dat werden er uiteindelijk 5, omdat er Hennie der Kinderen storingsdienst had en opgepiept werd (zul je net zien…). En Anouska Aarts viel uit omdat ze tijdens haar serie heel ongelukkig een pijl in het gezicht kreeg en naar het ziekenhuis moest.

Prachtige kamp: koning kampioen!

De overgebleven schutters waren Ad Aarts, Leo Schellekens (BvOLV Oirschot ), koning Jan Wolfs (Sint Catharina Moergestel), Peter Moorman (Sint Joris Moergestel) en onze koning. Wat volgde was een prachtige kamp tussen zeer goede schutters met enkel schouderschot op verschillende platen. Ad miste het eerste schot, maar de volgende vier ronden veranderde er niets. Iedereen raakte.

De koning spant zijn boog tijdens de beslissende kamp

Nadat Peter zijn schot miste, maar Leo, Jan en Toon raakten en de schutsbomen al van verschillende zijden waren beschoten, besloot de wedstrijdleider een moeilijkheidsgraad toe te passen: een ruime verdubbeling van de afstand tot de schutsboom.

Extra moeilijkheidsgraad: vergroten van de afstand

Jan raakte en onze koning ook. Leo belde aan, maar er deed helaas niemand open. De spanning steeg en beide koningen verplaatsen naar de volgende boom om weer op grotere afstand en tegen de zon in te schieten. Koning Jan schoot voorop en ook hij liet de plaat klinken, maar wist hem er net niet af te wippen. Dat betekende dat onze koning met een rake treffer de kampioen zou kunnen worden. Na een oerkreet en aanmoediging uit het publiek van een trouwe supporter (en tevens vrouwelijke schutter van Sebastiaan uit Oirschot) schoot de koning de wip er feilloos af. Kampioen! Een mooie afsluiting van een prachtige dag, die gezellig eindigde samen met diverse broeders van de andere gilden.

Onze koning legt aan voor het winnende schot!