De kruisboog
De kruisboog
Een kruisboog is een wapen waarmee korte pijlen kunnen worden afgeschoten. Het wapen bestaat uit een boogstaaf oftewel lat gemonteerd op een zuil met een kolf die lijkt op een geweerkolf en voorzien is van een slot om de pees vast te houden en een trekker om de pees te lossen waardoor de pijl wordt weggeschoten. De meeste kruisbogen hebben tegenwoordig een vizier.
Kruisbogen bestaan al heel lang. In China was de kruisboog in 200 v.Chr. al goed ontwikkeld. Het beroemde terracottaleger bevat kruisboogschutters. Kruisbogen werden veel gebruikt tussen 800 en 1500 (Middeleeuwen).
Op de foto is behalve de kruisboog een pijl te zien (leunt tegen de boog) en, voor de boog ligt een “knecht”, in de volksmond “gek” genoemd. Met de knecht spant de schutter de pees van de boog.
Omdat de kruisboog een wapen is, gelden voor het bezit en gebruik ervan wettelijke regels. Voor een samenvatting van die regels, klik: Regels over bezit en gebruik van een kruisboog
De schutsboom
In onze gildetuin staan 6 schutbomen van 12 meter hoog. De huidige schutbomen staan er sinds 2000. Ze staan, overeenkomstig het schietreglement van de Noord-Brabantse Federatie, 15 meter uit elkaar. Elke boom heeft een sponsor. Nu zijn dat: Muziekvereniging Arti, Hof van Solms, Gemeente Oirschot, Pierre Louwers, keizer Cees van Rijen en oud-hoofdman Jos de Croon.
Aan de top van de schutsboom is een stalen spil gemonteerd, waarop een rond plaatje zit met een doorsnee van ca. 7 cm.
Schieten op de wip
Het plaatje bovenop de schutsboom is de “wip”. De wip is het doel, die dient eraf geschoten te worden. Logisch dat deze wijze van wedstrijdschieten heet: schieten op de wip. Als een schutter de wip eraf schiet, levert dat een punt op. De wip wordt met een lijn weer op de top getrokken.
Schieten op de vogel
Op twee momenten schieten we niet op de wip, maar op de vogel. Dit is aan het begin van elk nieuw schietseizoen en dat is de eerste maandagavond na het intreden van de zomertijd. De tweede gelegenheid doet zich in oneven jaren voor, op kermisdinsdag. Een vogel wordt bovenop de schutsboom geplaatst. De winnaar is degene die het laatste restje van de vogel eraf schiet. Dat betekent dat voor elke wedstrijd een nieuwe vogel gemaakt wordt van gaas en gips. De kunst is een vogel te maken die een behoorlijk aantal treffers kan doorstaan alvorens zijn laatste stukje prijs te geven. Deze kunst verstaat onze gildebroeder Wim van Nistelrode als geen ander.